SCM Events
01 / 01
0757.205.791

Medical

Alimente ultraprocesate legate de boli de inimă, cancer de colon și moarte

Sep , 9

Este alegerea noastra!

Două studii mari publicate de The BMJ găsesc legături între consumul ridicat de alimente ultraprocesate și riscuri crescute de boli cardiovasculare, cancer intestinal (colorectal) și deces.

Descoperirile adaugă dovezi suplimentare în sprijinul politicilor care limitează alimentele ultraprocesate și, în schimb, promovează consumul de alimente neprocesate sau minim procesate pentru a îmbunătăți sănătatea publică la nivel mondial.

Descoperirile întăresc, de asemenea, oportunitatea de a reformula ghidurile alimentare la nivel mondial, acordând mai multă atenție gradului de procesare a alimentelor, împreună cu recomandările bazate pe nutrienți.

 Alimente ultraprocesate

Alimentele ultraprocesate includ produse de patiserie și gustări ambalate, băuturi gazoase, cereale cu zahăr și produse gata de consumat sau încălzite, care conțin adesea niveluri ridicate de zahăr, grăsimi și/sau sare adăugate, dar lipsite de vitamine și fibre.

Studiile anterioare au legat alimentele ultraprocesate de riscuri mai mari de obezitate, hipertensiune arterială, colesterol și unele tipuri de cancer, dar puține studii au evaluat asocierea dintre consumul de alimente ultraprocesate și riscul de cancer colorectal, iar constatările sunt amestecate din cauza limitărilor în designul studiului și dimensiunile eșantionului.

În primul studiu, cercetătorii au examinat asocierea dintre consumul de alimente ultraprocesate și riscul de cancer colorectal la adulții din SUA.

Descoperirile lor se bazează pe 46.341 de bărbați și 159.907 de femei din trei studii mari asupra profesioniștilor din domeniul sănătății din SUA al căror aport alimentar a fost evaluat la fiecare patru ani, folosind chestionare detaliate privind frecvența alimentelor.

Alimentele au fost grupate în funcție de gradul de procesare și au fost măsurate ratele de cancer colorectal pe o perioadă de 24-28 de ani, ținând cont de factorii medicali și de stil de viață.

Rezultatele arată că, comparativ cu cei din cea mai mică cincime din consumul de alimente ultraprocesate, bărbații din cea mai mare cincime din consum au avut un risc cu 29% mai mare de a dezvolta cancer colorectal, care a rămas semnificativ după ajustarea ulterioară a indicelui de masă corporală sau a calității dietei.

Nu a fost observată nicio asociere între consumul general de alimente ultraprocesate și riscul de cancer colorectal în rândul femeilor. Cu toate acestea, consumul mai mare de produse gata pentru consum pe bază de carne/păsări/fructe de mare și băuturi îndulcite cu zahăr în rândul bărbaților – și feluri de mâncare gata de mâncare/călzite în rândul femeilor – a fost asociat cu un risc crescut de cancer colorectal.

În cel de-al doilea studiu, cercetătorii au analizat două sisteme de clasificare a alimentelor în legătură cu mortalitatea – Sistemul de profilare a nutrienților Agenției pentru Standarde Alimentare (FSAm-NPS), utilizat pentru a obține eticheta codificată cu culori Nutri-Score din fața ambalajului și scara NOVA. , care evaluează gradul de prelucrare a alimentelor.

Descoperirile lor se bazează pe 22.895 de adulți italieni (vârsta medie 55 de ani; 48% bărbați) din Studiul Moli-sani, care investighează factorii de risc genetici și de mediu pentru boli de inimă și cancer.

Au fost evaluate atât cantitatea, cât și calitatea alimentelor și băuturilor consumate, iar decesele au fost măsurate pe o perioadă de 14 ani (2005-2019), ținând cont de condițiile medicale subiacente.

Rezultatele au arătat că cei din trimestrul cel mai înalt al indicelui FSAm-NPS (dieta cea mai puțin sănătoasă) în comparație cu cel mai scăzut trimestru (dieta cea mai sănătoasă) aveau un risc cu 19% mai mare de deces din orice cauză și un risc cu 32% mai mare de deces din cauza bolilor cardiovasculare. .

Riscuri

Riscurile au fost similare atunci când au fost comparate cele două categorii extreme de consum de alimente ultraprocesate pe scara NOVA (19% și 27% mai mari pentru toate cauzele și, respectiv, mortalitatea cardiovasculară).

O proporție semnificativă a riscului de mortalitate în exces asociat cu o dietă proastă a fost explicată printr-un grad mai ridicat de procesare a alimentelor. În schimb, consumul de alimente ultraprocesate a rămas asociat cu mortalitatea chiar și după ce calitatea nutrițională slabă a dietei a fost luată în considerare.

Ambele studii sunt observaționale, așa că nu pot stabili cauza, iar limitările includ posibilitatea ca unele dintre riscuri să se datoreze altor factori nemăsurați (de confuzie).

Cu toate acestea, ambele studii au folosit markeri de încredere ai calității dietei și au luat în considerare factorii de risc bine cunoscuți, iar concluziile susțin alte cercetări care leagă alimentele foarte procesate cu sănătatea precară.

Ca atare, ambele echipe de cercetare spun că descoperirile lor susțin importanța pentru sănătatea publică a limitării anumitor tipuri de alimente ultraprocesate pentru rezultate mai bune de sănătate a populației. Rezultatele studiului italian întăresc, de asemenea, oportunitatea de a reformula ghidurile alimentare la nivel mondial, acordând mai multă atenție gradului de procesare a alimentelor împreună cu recomandările bazate pe nutrienți.

Într-un editorial legat, cercetătorii brazilieni susțin că nimeni sensibil nu vrea alimente care provoacă boli.

Soluția generală pozitivă, spun ei, include punerea la dispoziție a proviziilor de alimente proaspete și puțin procesate, atractive și accesibile. Și susținerea inițiativelor naționale de promovare și sprijinire a mâncărurilor proaspăt preparate făcute cu alimente proaspete și minim procesate, folosind cantități mici de ingrediente culinare procesate și alimente procesate.

„Promulgat, acest lucru va promova sănătatea publică. De asemenea, va hrăni familiile, societatea, economiile și mediul”, concluzionează ei.

Ca și în orice alte articole pe internet, acest articol nu trebuie interpretat ca un sfat medical; vă rugăm să discutați cu medicul dumneavoastră  înainte de a vă schimba rutina stilului de viața.

Surse:

https://www.bmj.com/content/378/bmj.o1972

https://www.bmj.com/content/378/bmj-2021-068921

https://www.bmj.com/content/378/bmj-2022-070688