Gatgets

Lumina albastră excesivă de la gadgeturi poate accelera îmbătrânirea
Utilizarea prea mare a ecranului a fost legată de obezitate și probleme psihologice. Acum, un nou studiu a identificat o nouă problemă – un studiu pe muștele de fructe sugerează că funcțiile noastre celulare de bază ar putea fi afectate de lumina albastră emisă de aceste dispozitive. Aceste rezultate sunt publicate în Frontiers in Aging.
„Expunerea excesivă la lumina albastră de la dispozitivele de zi cu zi, cum ar fi televizoarele, laptopurile și telefoanele, poate avea efecte dăunătoare asupra unei game largi de celule din corpul nostru, de la piele și celule adipoase până la neuroni senzoriali”, a spus dr. Jadwiga Giebultowicz, profesor la Departamentul de Biologie Integrativă de la Universitatea de Stat din Oregon și autor principal al acestui studiu. „Suntem primii care arată că nivelurile de metaboliți specifici – substanțe chimice esențiale pentru ca celulele să funcționeze corect – sunt modificate în muștele de fructe expuse la lumina albastră.”
„Studiul nostru sugerează că evitarea expunerii excesive la lumina albastră poate fi o strategie bună anti-îmbătrânire”, a sfătuit Giebultowicz.
Stinge Lumina
Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Oregon au arătat anterior că muștele de fructe expuse la lumină „activează” genele de protecție împotriva stresului și că cele ținute în întuneric constant trăiau mai mult.
„Pentru a înțelege de ce lumina albastră de mare energie este responsabilă pentru accelerarea îmbătrânirii muștelor de fructe, am comparat nivelurile de metaboliți din muștele expuse la lumină albastră timp de două săptămâni cu cele ținute în întuneric complet”, a explicat Giebultowicz.
Expunerea la lumină albastră a cauzat diferențe semnificative în nivelurile de metaboliți măsurate de cercetători în celulele capetelor de muște. În special, au descoperit că nivelurile de metabolit succinat au fost crescute, dar nivelurile de glutamat au fost scăzute.
„Succinatul este esențial pentru producerea combustibilului pentru funcționarea și creșterea fiecărei celule. Nivelurile ridicate de succinat după expunerea la lumina albastră pot fi comparate cu gazul care se află în pompă, dar nu intră în mașină”, a spus Giebultowicz. „O altă descoperire îngrijorătoare a fost că moleculele responsabile de comunicarea între neuroni, cum ar fi glutamatul, sunt la un nivel inferior după expunerea la lumină albastră.”
Accelerarea Imbatranirii
Modificările înregistrate de cercetători sugerează că celulele funcționează la un nivel suboptim, iar acest lucru le poate cauza moartea prematură și, în continuare, explică descoperirile lor anterioare că lumina albastră accelerează îmbătrânirea.
„LED-urile au devenit principala iluminare a ecranelor de afișare, cum ar fi telefoanele, desktop-urile și televizoarele, precum și iluminarea ambientală, astfel încât oamenii din societățile avansate sunt expuși la lumina albastră prin iluminarea cu LED-uri în majoritatea orelor de veghe. Substanțele chimice de semnalizare din celulele muștelor și ale oamenilor sunt aceleași, astfel încât există potențialul de efecte negative ale luminii albastre asupra oamenilor”, explică Giebultowicz.
Lucrările viitoare speră să studieze efectele direct asupra celulelor umane.
„Am folosit o lumină albastră destul de puternică pentru muște – oamenii sunt expuși la lumină mai puțin intensă, astfel încât deteriorarea celulară poate fi mai puțin dramatică. Rezultatele acestui studiu sugerează că cercetările viitoare care implică celule umane sunt necesare pentru a stabili măsura în care celulele umane pot prezenta modificări similare ale metaboliților implicați în producerea de energie ca răspuns la expunerea excesivă la lumina albastră”, a concluzionat Giebultowicz.
Ca și în orice alte articole pe internet, acest articol nu trebuie interpretat ca un sfat medical; vă rugăm să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a vă schimba rutina stilului de viața.
Surse:
https://oregonstate.edu/
https://www.eurekalert.org/news-releases/962594
press@frontiersin.org
Jaga.Giebultowicz@oregonstate.edu
yangjun@oregonstate.edu
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fragi.2022.983373/ful