SCM Events
01 / 01
0757.205.791

Medical

Impactul toxinelor asupra sistemului imunitar

Feb , 2
Impactul toxinelor asupra sistemului imunitar

Populația globală este expusă în mod constant la toxine – fie ele chimice, fizice sau biologice – care pot avea efecte dăunătoare asupra sistemului imunitar și asupra sănătății generale. În timp ce sistemul imunitar este în mod inerent capabil de autoreglare în urma unui răspuns imun la expunerea la toxine, expunerea cronică îl poate tensiona până la punctul de a funcționa defectuos. Acest lucru poate duce la o susceptibilitate mai mare la boli și infecții, precum și la un proces de recuperare mai lent.

Funcția imunitară afectată, rezultată din acumularea de toxine în organism, poate provoca tulburări endocrine și dereglare inflamatorie, rezultând simptome tangibile, dar vagi. O povară tot mai mare de toxine în rândul populației a crescut riscul de imunotoxicitate sau efecte adverse asupra sistemelor imunitare locale și sistemice rezultate din expunerea la substanțe nocive și a declanșat o creștere a prevalenței bolilor autoimune.

Cum afecteaza toxinele sistemul imunitar?

Conceptul de imunotoxicitate implică faptul că substanțele toxice pot modula sistemul imunitar conducând la modificări celulare, dintre care unele ar putea fi ireversibile. S-a dovedit că toxinele de mediu și chimice afectează negativ sistemul imunitar în numeroase moduri, stimulând un răspuns imunitar prin imitarea hormonilor sau provocând inflamații sistemice. De exemplu, pacienții cu astm bronșic sau alte afecțiuni respiratorii pot avea dificultăți severe de respirație atunci când sunt expuși la poluanți excesivi ai aerului din interior.

Expunerea mediului la poluanti

Conform celor mai recente cercetări, expunerea la poluanții de mediu poate afecta funcția sistemului reproducător, respirator și nervos de-a lungul mai multor generații, cu riscuri mai mari întâlnite în rândul persoanelor care trăiesc în zonele urbane. Un studiu recent pe animale a raportat că expunerea mamei la poluanții industriali obișnuiți poate dăuna sistemului imunitar al descendenților, această leziune fiind reportată generațiilor ulterioare. O astfel de slăbire multi-generațională a sistemului imunitar ar putea ajuta la explicarea variațiilor rezultatelor sănătății în timpul episoadelor virale sezoniere și pandemice.

refacerea sistemului imun impactul toxinelor asupra sistemului imun

Ca parte a studiului, cercetătorii au expus șoarecii gravide la niveluri relevante pentru mediu de dioxină, care, la fel ca bifenilii policlorurați (PCB), este un produs secundar comun al producției industriale și al incinerării deșeurilor, care poate fi găsit și în anumite produse de consum. Dioxinele și PCB-urile se bio-acumulează pe măsură ce se deplasează în sus în lanțul alimentar și se găsesc în concentrații mai mari în produsele alimentare de origine animală.
Cercetătorii au examinat producția și funcția celulelor T citotoxice la șoarecii infectați cu virusul gripal A. Un răspuns imunitar slăbit a fost raportat nu numai la descendenții șoarecilor expuși la dioxină, ci și la câteva generații ulterioare; S-a observat că această reacție este, de asemenea, mai pronunțată la șoarecii femele.

Drept urmare, autorii studiului au concluzionat că expunerea la dioxină poate modifica transcrierea codificării genetice. În timp ce expunerea la toxine în sine nu a declanșat o mutație genetică, mecanismele celulare de exprimare a genelor pot fi modificate și transmise generațiilor ulterioare. Dacă sunt verificate prin studii clinice la scară largă pe oameni, aceste constatări ar avea implicații semnificativ tulburătoare asupra imunocompetenței.

Enterotoxinele si raspunsul imun

Adesea asociate cu bolile transmise de alimente, enterotoxinele sunt toxine produse în intestine sau care afectează. Când sunt introduse în organism din cauza bacteriilor stafilococ auriu, toxinele bacteriene specifice pot declanșa un răspuns imun extrem prin reducerea numărului de celule capabile să suprime această reacție.

În timpul unei infecții, stafilococul auriu eliberează un cocktail nociv de substanțe în organism – inclusiv enterotoxine stafilococice A și B (SEA și SEB). Cercetătorii de la Universitatea Tehnică din München și de la Universitatea din Tubingen au studiat rolul acestor toxine bacteriene în răspunsurile imune excesive la agenții patogeni. Ei au examinat impactul acestor substanțe asupra unui grup de celule imunitare – celule supresoare derivate din mieloide (MDSC) pe douăzeci de tulpini diferite de stafilococ auriu – inclusiv cele rezistente la multe antibiotice diferite.

Rezultatele lor au descoperit că concentrația de enterotoxine a avut un efect modificator asupra suprimării MDSC-urilor. Anumite tulpini au eliberat niveluri ridicate de toxine, rezultând un număr mult mai mic de celule imunitare inhibitoare. Între timp, nivelurile mai scăzute de toxine au avut efectul opus, cu mai multe MDSC observate.

Efectele adverse ale expunerii la toxine

Cele mai recente descoperiri științifice confirmă că concentrațiile mari de toxine pot declanșa răspunsuri imune excesive; astfel, slăbind și mai mult organismul și făcând și mai dificilă lupta împotriva bolilor.

Pentru a obține o imagine cuprinzătoare a impactului toxinelor asupra sistemului imunitar, sunt necesare cercetări suplimentare asupra participanților umani, efectuate la scară mai largă. Cu toate acestea, cele mai recente dovezi științifice implică faptul că poluanții și substanțele toxice sunt capabile să afecteze funcția imunitară cu efecte adverse potențial pe mai multe generații.

This entry was posted in Chronic Disease and tagged illnessimmunitytoxintoxins on february 2nd , 2022.

Completeaza campurile de mai jos si descarci gratuit articolul
Superfood for Optimal Blood Sugar (engleza)