SCM Events
01 / 01
0757.205.791

Medical

Inteligența artificială poate prezice cine va dezvolta dementa

Jan , 28
Inteligența artificială poate prezice cine va dezvolta dementa
Inteligenta artificiala -solutii si avantaje

Inteligenta artificiala poate prezice cine va dezvolta dementa in doi ani. Folosind date de la peste 15.300 de pacienți din SUA, cercetările de la Universitatea din Exeter au descoperit că o formă de inteligenta artificiala numită învățare automată poate spune cu exactitate cine va dezvolta dementa.

Tehnica funcționează prin identificarea tiparelor ascunse în date și prin aflarea cine este cel mai expus riscului. Studiul, publicat în JAMA Network Open și finanțat de Alzheimer’s Research UK, a sugerat, de asemenea, că algoritmul ar putea ajuta la reducerea numărului de persoane care ar fi putut fi diagnosticate în mod fals cu dementa.

Dementa-Inteligenta artificiala

Cercetătorii au analizat datele de la oameni care au participat la o rețea de 30 de clinici de memorie a Centrului Național de Coordonare a Alzheimer din SUA. Participanții nu aveau dementa la începutul studiului, deși mulți se confruntau cu probleme cu memoria sau cu alte funcții ale creierului.

În intervalul de timp al studiului, între 2005 și 2015, unul din zece participanți (1.568) a primit un nou diagnostic de demență în termen de doi ani de la vizitarea clinicii de memorie. Cercetarea a constatat că modelul de învățare automată ar putea prezice aceste noi cazuri de demență cu o acuratețe de până la 92% – și cu mult mai precis decât două metode alternative de cercetare existente.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, pentru prima dată că aproximativ opt la sută (130) din diagnosticele de demență păreau a fi făcute din greșeală, deoarece diagnosticul lor a fost ulterior inversat. Modelele de învățare automată au identificat cu acuratețe mai mult de 80% dintre aceste diagnostice inconsecvente. Inteligenta artificiala poate nu numai să prezică cu exactitate cine va fi diagnosticat cu demență, dar are și potențialul de a îmbunătăți acuratețea acestor diagnostice.

Computerele pot preciza cu exactitate

Profesorul David Llewellyn, Alan Turing Fellow de la Universitatea din Exeter, care a supravegheat studiul, a declarat: „Acum suntem capabili să învățăm computerele să prezică cu exactitate cine va dezvolta demența în doi ani. De asemenea, suntem încântați să aflăm că abordarea noastră de învățare automată a fost capabilă să identifice pacienții care ar fi putut fi diagnosticați greșit. Acest lucru are potențialul de a reduce presupunerile din practica clinică și de a îmbunătăți semnificativ calea de diagnosticare, ajutând familiile să acceseze sprijinul de care au nevoie cât mai rapid și cât mai precis posibil.

Dr. Rosa Sancho, șeful de cercetare la Alzheimer’s Research UK a declarat: „Inteligenta artificială are un potențial uriaș pentru a îmbunătăți detectarea precoce a bolilor care cauzează dementa și ar putea revoluționa procesul de diagnosticare pentru persoanele preocupate de ei înșiși sau de o persoană dragă care prezintă simptome. Această tehnică reprezintă o îmbunătățire semnificativă față de abordările alternative existente și ar putea oferi medicilor o bază pentru recomandarea schimbărilor stilului de viață și identificarea persoanelor care ar putea beneficia de sprijin sau de evaluări aprofundate.”

Dr. Janice Ranson, cercetător la Universitatea din Exeter a adăugat: „Știm că demența este o afecțiune foarte de temut. Încorporarea învățării automate în clinicile de memorie ar putea ajuta la asigurarea că diagnosticul este mult mai precis, reducând suferința inutilă pe care o poate provoca un diagnostic greșit.”

Cercetătorii au descoperit că învățarea automată funcționează eficient, folosind informații despre pacient disponibile în mod obișnuit în clinici, cum ar fi memoria și funcția creierului, performanța la teste cognitive și factori specifici de stil de viață. Echipa intenționează acum să efectueze studii ulterioare pentru a evalua utilizarea practică a metodei de învățare automată în clinici, pentru a evalua dacă aceasta poate fi implementată pentru a îmbunătăți diagnosticul, tratamentul și îngrijirea demenței.

Performanta algoritmilor de invatare
dementa inteligenta artificiala

Studiul este intitulat „Performanța algoritmilor de învățare automată pentru prezicerea progresiei la demență la pacienții din clinica de memorie”, de Charlotte James, Janice M. Ranson, Richard Everson și David J Llewellyn. Este publicat în JAMA Network Open.

Demența este un termen pentru o serie de tulburări neurologice progresive care afectează memoria, gândirea și comportamentul, dintre care boala Alzheimer este cea mai frecventă. În 2020, peste 55 de milioane de oameni din întreaga lume trăiau cu demență, potrivit Alzheimer’s Disease International. Se estimează că acest număr s-ar putea dubla, ajungând la 78 de milioane până în 2030 și la 139 de milioane până în 2050, crescând pe măsură ce proporția persoanelor în vârstă la nivel mondial crește.

In concluzie, acest articol nu trebuie interpretat ca un sfat medical; vă rugăm să discutați cu medicul dumneavoastră sau cu furnizorul de asistență medicală primară înainte de a face orice modificare în rutina dumneavoastră de sănătate.

Conținutul poate fi editat pentru stil și lungime.

Sursa materiale:

https://www.exeter.ac.uk/news/research/title_890569_en.html#:~:text=Using%20data%20from%20more%20than,go%20on%20to%20develop%20dementia.&text=Machine%20learning%20models%20accurately%20identified,cent%20of%20these%20inconsistent%20diagnoses.

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2787228