SCM Events
01 / 01
0757.205.791

Medical

Care sunt cele mai frecvente tulburari gastrointestinale?

Jan , 27
Care sunt cele mai frecvente tulburari gastrointestinale?




Simptome variind de la oboseală la dureri abdominale și disconfort, tulburările gastrointestinale se pot prezenta diferit de la pacient la pacient, ceea ce face ca aceste afecțiuni comune să fie dificil de diagnosticat. Se estimează că 60-70 de milioane de americani suferă de tulburări gastro-intestinale, în multe cazuri fără să știe. Cercetări recente publicate în Gastroenterology raportează că peste 40% din populația globală are o tulburare gastro-intestinală funcțională – care are efecte adverse semnificative asupra calității vieții și asupra utilizării îngrijirii sănătății.

Conform datelor Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Renale, tulburările gastrointestinale reprezintă aproape 50 de milioane de vizite la spital și 21,7 milioane de internări în spital pe an; de asemenea, duc la aproape 250.000 de decese anual. În plus, tratamentul și gestionarea tulburărilor gastro-intestinale generează 141,8 miliarde de dolari în cheltuielile medicale din SUA, semnalând o nevoie urgentă de conștientizare și intervenții clinice sporite.

O privire de ansamblu asupra tulburărilor gastrointestinale

Prin definiție, tulburările gastrointestinale sunt afecțiuni medicale care afectează orice parte a tractului gastrointestinal (adică esofagul, stomacul, intestinul subțire și intestinul gros). Aceste tulburări pot fi cauzate de o infecție, stres, modele alimentare slabe, factori genetici și îmbătrânire sau pot apărea din alte afecțiuni sistemice.

Simptomele tulburărilor gastrointestinale

Unele tulburări gastro-intestinale sunt caracterizate prin simptome specifice, cum ar fi dureri abdominale, diaree sau constipație. Cu toate acestea, majoritatea tulburărilor au simptome nespecifice, cum ar fi greață, vărsături și indigestie; uneori, tulburările gastrointestinale nu pot prezenta deloc simptome. În plus, simptomele pot varia de la o persoană la alta. Simptomele comune asociate cu multe afecțiuni gastrointestinale prevalente pot include: disconfort abdominal; pierdere în greutate; greață și vărsături; reflux de acid; diaree sau constipație; și pierderea poftei de mâncare.

Cele mai frecvente tulburări gastro-intestinale

De la boala de reflux gastroesofagian (GERD) la boala inflamatorie a intestinului (IBD), tractul gastrointestinal este afectat de diverse tulburări, variind de la benigne și ușoare până la severe și debilitante. În diagnosticarea pacienților, clinicienii trebuie să rămână conștienți de toate afecțiunile gastrointestinale potențiale; unele dintre cele mai frecvente tulburări sunt prezentate mai jos.

Probiotic Gut Friends recomandat de prof. dr. John Ionescu, Germania

Boala de reflux gastroesofagian (GERD)

Boala de reflux gastroesofagian (GERD) este o tulburare digestivă care determină retragerea acidului din stomac în esofag, ducând la durere sau disconfort în piept. Se crede că GERD este una dintre cele mai frecvente tulburări gastro-intestinale, care afectează 20% dintre americani la un moment dat în viața lor. Se estimează că aproximativ 50 de milioane de oameni sunt afectați de GERD și 7 milioane au simptome suficient de severe pentru a justifica tratamentul. Tratamentele potențiale pentru BRGE sunt farmacoterapie, intervenții nutriționale și intervenții de gestionare a greutății. Remediile fără prescripție medicală pentru tratarea BRGE includ antiacide, antagoniști ai receptorilor H2 precum Pepcid AC și inhibitori ai pompei de protoni, cum ar fi Prilosec OTC.

Boala celiaca

Cu prevalența cazurilor în creștere în ultimii ani, boala celiacă este o tulburare gastrointestinală multifactorială care poate duce atât la deficiențe de nutrienți, cât și la disconfort gastro-intestinal și la alte simptome precum oboseala și durerea abdominală. Această tulburare este cauzată de un răspuns autoimun la gluten și poate prezenta simptome digestive și non-intestinale.

În prezent, nu există un remediu cunoscut pentru boala celiacă; cu toate acestea, respectarea unei diete fără gluten s-a dovedit a gestiona eficient simptomele adverse.

Boala inflamatorie intestinală (IBD)

Boala Crohn și colita ulcerativă sunt printre cele mai frecvente manifestări ale bolii inflamatorii intestinale (IBD) – un termen umbrelă folosit pentru a descrie afecțiunile inflamatorii cronice ale tractului digestiv. Ele pot provoca o gamă largă de simptome, inclusiv diaree persistentă, dureri abdominale, vărsături, scădere în greutate, pierderea poftei de mâncare și greață. Deși nu există un remediu cunoscut pentru IBD în prezent, pacienții își pot gestiona starea prin modificări ale stilului de viață sau prin medicamente și, în unele cazuri, pot beneficia de intervenții chirurgicale.

Sindromul intestinului iritabil (IBS)

Sindromul intestinului iritabil (IBS) este termenul folosit pentru a descrie un grup de afecțiuni gastrointestinale care se prezintă cu dureri abdominale, balonare și crampe, fie cu diaree, fie constipație. Aceste simptome se manifestă fără inflamație subiacentă, anomalii chimice sau anatomice și sunt adesea cauzate de diverși factori, inclusiv iritarea microbiomului intestinal. Simptomele pot fi severe sau ușoare și pot apărea și pleca.

Tratamentul depinde de tipul de IBS pe care îl suferă un pacient și poate include diete cu conținut scăzut de FODMAP, tehnici de gestionare a stresului, probiotice și medicamente pe bază de prescripție medicală.

Gestionarea tulburărilor gastrointestinale în practica clinică

Numeroase tulburări gastro-intestinale provoacă simptome variind de la disconfort ușor până la boli severe și deces. În unele cazuri, tratamentele pot fi foarte eficiente, dar în altele, este posibil ca afecțiunile să nu aibă tratament sau tratament cunoscut. O abordare primordială pentru gestionarea tulburărilor gastrointestinale se bazează pe intervenții nutriționale și pe vindecarea microbiomului intestinal.

Cercetările au arătat că persoanele cu IBD, IBS și alte afecțiuni gastro-intestinale pot experimenta îmbunătățiri ale simptomelor prin implementarea dietei cu FODMAP scăzut. FODMAP este un acronim pentru „Oligozaharide, dizaharide, monozaharide și polioli fermentabile”. Alimentele bogate în FODMAP pot provoca malabsorbție, retenție de apă și fermentație în intestinul subțire, ceea ce poate contribui la simptome gastrointestinale incomode.

Potrivit lui Ted James, MD, director medical la Beth Israel Deaconess Medical Center–Harvard Medical School, pacienții care sunt bine informați și educați cu privire la starea lor nu numai că au o mai mare satisfacție a îngrijirii, dar tind și să aibă rezultate mai bune și costuri mai mici. Folosind o platformă de educare a pacienților de la distanță, practicienii din domeniul sănătății pot activa și eficientiza această educație a pacientului pentru a ghida pacienții prin tratamentul IBD, IBS și alte probleme gastrointestinale cu intervenții adecvate legate de alimentație și stil de viață.

Acest articol a fost publicat în Gastroenterologie și etichetat cu tulburare gastrointestinală, tulburare gi, sănătate intestinală, ibd, ibs pe 21 ianuarie 2022 de Zuzanna Walter.